dinsdag 11 september 2007

Toelichting P2000

Tijdens de ontwikkeling van het C2000 communicatiesysteem kwam men tot de conclusie dat het voor digitale alarmering beter (en technisch minder complex) was om eigen systeem aan te leggen.Het P2000 systeem was daarmee geboren.
Kort gezegd is P2000 dus het nieuwe alarmeringssysteem van de Nederlandse hulpdiensten.In de praktijk komt het erop neer dat dit systeem in principe gebruikt zal gaan worden door díe brandweerkorpsen en ambulancediensten die voorheen gebruik maakten van de verouderde analoge alarmontvangers.De politie zal in het geheel geen of slechts op bescheiden schaal gebruik maken van deze vorm van alarmering. Hooguit voor medewerkers die bijvoorbeeld piketdienst hebben, hoewel in dat geval de alarmering vaak per telefoon zal gaan.
Bij de oude, analoge alarmering werd vaak gebruik gemaakt van alarmontvangers (ook wel pagers of piepers genaamd) die ook gesproken woord konden ontvangen.
P2000 is – net zoals C2000 – een digitaal systeem en werkt volgen het zogenaamde FLEX protocol.De alarmeringen vinden hierbij plaats door middel van tekstberichten die bij de voor dit systeem geschikte alarmontvanger(s) op een display verschijnen.Kon men bij het oude systeem dus horen wat de melding was, nu zal men die dus moeten aflezen van de alarmontvanger.Bijkomend voordeel van die nieuwe systeem is wel dat men het bericht naderhand ook nog eens kan nalezen.
Ook P2000 is een landelijk dekkend systeem. Alle zenders werken op dezelfde frequentie, n.l. 169.650 MHz.Hierdoor zijn alle alarmeringen in het hele land te ontvangen.
Omdat natuurlijk niet elke Nederlandse brandweerman hoeft te worden gealarmeerd voor bijvoorbeeld een containerbrandje in Benthuizen, gebruikt men bij de P2000 alarmering zogenaamde CAP-codes.Deze CAP-codes worden ook wel RIC codes genoemd (Receiver Identify Code).Dit is een 7-cijferige code waarin niet alleen de oproepcode van bijvoorbeeld de blusgroep of het korps of het voertuig is verwerkt, maar ook een code van de hulpverleningsregio en het cluster waarin die regio is opgenomen.Omdat alle alarmeringen landelijk worden uitgezonden, ontvangt een alarmontvanger in principe dus ook alle alarmeringen.Dankzij die CAP- of RIC code zal de alarmontvanger echter alleen maar af gaan tijdens ontvangst van zijn "eigen" code.
Zoals uit de informatie over C2000 blijkt, is C2000 door de toegepaste digitale codering niet meer mee te luisteren met een scanner.
Hoewel het binnen het FLEX protocol mogelijk is om ook alarmeringsberichten te coderen, zal dat in de praktijk niet worden toegepast omdat de gebruikte alarmontvangers daarvoor niet geschikt zijn.Doordat het een tekstbericht is wat digitaal wordt uitgezonden, is ook dat echter niet verstaanbaar.Als je naar 169.650 MHz luistert hoor je regelmatig een signaal met wisselende toontjes langs komen.
Doordat P2000 niet is gecodeerd kunnen de alarmeringsberichten wél meegelezen worden.
In de eerste plaats kan dat door de aanschaf van een voor P2000 geschikte alarmontvanger.In de meeste (hobby) pagers kunnen 16 CAP codes worden geprogrammeerd, in principe voldoende om de alarmeringen binnen de eigen regio te kunnen ontvangen en meelezen.
Maar het kan ook met een scanner in combinatie met een PC met de juiste software (bijvootbeeld PDW).Op deze manier kun je in feite alle P2000 alarmeringen uit heel Nederland op de monitor meelezen.Voor de beste resultaten is het aanbevelenswaardig de scanner te voorzien van een zogenaamde discriminator uitgang en dat signaal via een hamcom modem toe te voeren aan een seriele poort van de computer.

Geen opmerkingen: